Hjernerystelse
Har du langvarige følger efter en hjernerystelse?
Hvis du har langvarige symptomer efter hjernerystelse og læser med her, så befinder du dig sandsynligvis i en svær og måske forvirrende situation.
I klinikken møder jeg mennesker, der fortæller, at de har et hoved, der ikke fungerer. De har vanskeligt ved at finde tilstrækkelig og samlet behandling og forsøger at navigere i mellem egne og andres forventninger, forskellige behandlinger og forskellige råd.
Som psykolog og neuropsykolog kan jeg støtte dig at få et overblik over din situation og håndtere den følelsesmæssigt belastende situation, hvor bekymring og manglende håb med mellemrum truer den mentale ro og trivsel. Det er nemlig for mange et svært sted at navigere fra. De fysiske symptomer påvirker de psykiske symptomer og omvendt, og det kan være svært at finde ud af, hvad der er op og ned.
Jeg vil møde dig med viden om, hvad en hjernerystelse er og viden om, hvordan forskellige faktorer kan bidrage til, at bedring trækker i langdrag. Jeg har arbejdet med med neurorehabilitering i 20 år og har derigennem viden om hjernens funktion og hvordan nedsat funktion kan håndteres. Igennem terapeutisk efteruddannelse har jeg mulighed for at forstå og tilbyde behandling i forhold til de følelsesmæssige problemstillinger, der kan blive en følgesvend, når man længe har kæmpet med at få dagligdagen til at hænge sammen.
Vi er alle forskellige som mennesker og oven i dette er ikke to hjernerystelser ens. Det er derfor vigtigt, at jeg forstår din situation og dine vilkår både i forhold til hjernerystelsen og i forhold til livet i øvrigt. Jeg ønsker at støtte dig i at få overblik og forståelse for disse vilkår. Det kan være vigtigt, at der etableres et klogt, venligt og roligt sted i dig, hvorfra du kan handle i tillid til dig selv og til verden omkring dig og vigtigst af alt, opleve bedring.
Hvad sker i hjernen ved en hjernerystelse?
Forskere har de seneste år og med stadig øget præcision afdækket, hvad der sker i hjernen, når den påvirkes af en hjernerystelse. Man har ved hjælp af avancerede skanningsteknikker fundet skader i hjernen i form af fysiologiske forstyrrelser og forandringer i hjernens celler, som tilsammen forstyrrer hjernens funktion.
De fleste oplever heldigvis at komme sig efter en hjernerystelse, hvilket viser, at forstyrrelserne i hjernens processer oftest stabiliseres igen efter en periode. Nogle personer udvikler dog langvarige symptomer efter en hjernerystelse. Hvordan en hjernerystelse udvikler sig for den enkelte, betragtes fortsat som noget, der afhænger af et komplekst samspil mellem processer i hjernen og individuelle faktorer. Og vi ved heldigvis stadig mere om, hvordan bedringsprocessen bedst understøttes, når den trækker ud.
Indhold i et samtaleforløb
Jeg er meget optaget af at hjælpe personer med langvarige symptomer efter hjernerystelse. Det er en utrolig vigtig og meningsfuld opgave. Min tilgang bygger på viden om årsager og behandlingsmuligheder ved langvarige symptomer efter hjernerystelse. Du og jeg skal med udgangspunkt i denne viden undersøge og forstå, hvorfor bedringsprocessen trækker i langdrag. Vi skal dernæst arbejde på at håndtere dine udfordringer bedst muligt. Måske får vi øje på behov for behandling af specifikke symptomer, som bør varetages ved andre fagpersoner.
I et forløb kan der være fokus på din viden om og forståelse af hjernerystelse og det langvarige forløb. Der kan også være fokus på rådgivning og strategier og redskaber, så du kan fungere bedre i dagligdagen. Et forløb omfatter ofte samtalebehandling. Denne kan være målrettet håndtering af bekymring, angst, humørændring, sorg eller krise-reaktioner og generelle udfordringer i forbindelse med et ændret funktionsniveau.
Mit mål med behandlingen er at forstå din unikke situation og hjælpe dig i retning af at leve det liv, du ønsker at leve, hvor symptomer fylder så lidt som muligt og med tiden mindskes betragteligt og måske forsvinder helt.
Du er velkommen til at kontakte mig med henblik på en uforpligtende samtale om dit behov.
Samtaler kan foregå fysisk i klinikken i Højbjerg, som er en forstad til Aarhus. Et samtale-forløb kan også foregå on-line, hvilket kan muliggøre kontakten, selvom du ikke bor tæt på Aarhus. Det kan være rart at mødes fysisk ved en af de første samtaler, men jeg har også gode erfaringer med “rene” on-line forløb.
Min erfaring med behandling af langvarige følger efter hjernerystelse
Jeg har flere års erfaring med støtte, rådgivning og behandling i forhold til længerevarende følger efter hjernerystelse, både overfor unge og ældre personer.
Min erfaring stammer primært fra ansættelse ved Institut for Kommunikation og Handicap (IKH) i Region Midt. Her var jeg neuropsykolog og koordinator i et tilbud for personer med længerevarende symptomer efter hjernerystelse. På IKH var jeg også del af det tværfaglige team i Høreafdelingen, hvor der tilbydes specialiseret behandling ved vanskeligheder som fx. tinnitus, lydoverfølsomhed og andre tilstande der vedrører hørelsen.
Jeg har været tilknyttet VISO* (den nationale Videns- og Specialrådgivningsinstitution) som specialist indenfor området. Jeg har endvidere været udførende neuropsykolog i forskningsprojekt, som havde til formål at hjælpe personer med langvarige symptomer efter en hjernerystelse med at forstå symptomerne, håndtere dem i hverdagen og øge deres funktionsniveau samt hjælpe med at komme bedst muligt tilbage til et meningsfuldt hverdagsliv.
Jeg har fagligt speciale indenfor den kliniske neuropsykologi, hvilket kort fortalt omhandler sammenhængen mellem på den ene side hjernens strukturer og funktioner og på den anden side vores tænkning, følelsesliv, kommunikative evner og motorik. Jeg arbejder således i høj grad med reference til viden om hjerne og nervesystem.
Min terapeutiske tilgang er Compassion Fokuseret Terapi (CFT) samt Acceptance og Commitment Therapy (ACT).
Jeg er uddannet indenfor voksenområdet. I forhold til hjernerystelse hos børn tilbyder jeg rådgivning til forældre alene og/eller til barnet i følgeskab med forældre.
*VISO (Den nationale Videns- og Specialrådgivningsinstitution) er en national enhed, som rådgiver i de mest specialiserede sager på socialområdet og specialundervisningsområdet. Formålet med VISO er at bistå kommuner, borgere og kommunale, regionale og private tilbud med vejledende rådgivning og udredning i de mest specialiserede og komplicerede sager på det sociale område og specialundervisningsområdet.
Ressourcer
Via nedenstående links kan du finde viden og råd vedrørende langvarige symptomer efter hjernerystelse – der føjes løbende nye links til listen:
Hjernerystelsesforeningen (patientforening): https://hjernerystelsesforeningen.dk/
Danske Center for Hjernerystelse – det nationale videnscenter for hjernerystelse. Samler og formidler aktuel evidensbaseret viden og best practice om hjernerystelse til fagprofessionelle, ramte og pårørende: https://dcfh.dk/
