0%
Still working...

Hjernerystelse

Har du langvarige følger efter en hjernerystelse?

Hvis du kæmper med langvarige symptomer efter en hjernerystelse, så vil jeg kunne hjælpe dig med at forstå og håndtere udfordringerne. Målet er at hjælpe dig i retning af at leve det liv, du ønsker at leve, på en måde hvor symptomer fylder så lidt som muligt og med tiden mindskes og muligvis forsvinder helt.

I et forløb kan der være fokus på din viden om og forståelse af hjernerystelse og det langvarige forløb. Der kan også være fokus på rådgivning og strategier og redskaber, så du kan fungere bedre i dagligdagen. Et forløb omfatter ofte samtaleterapi. Denne kan være målrettet håndtering af bekymring, angst, humørændring, sorg eller krise-reaktion og udfordringer i forbindelse med et ændret funktionsniveau.

De personer, der søger min hjælp, beskriver ofte følgende og måske genkender du dele af det:

  • Symptomer har været og er måske stadig svingende. Måske er symptomniveauet stabilt men trivslen lider under, at der fortsat er for mange og for svære symptomer. Måske er symptomer forværret over tid.
  • Der er ofte problemer med søvnen, med tænkningen og du udtrættes.
  • Det er vanskeligt at finde en god balance mellem aktivitet og restitution.
  • Den familiære og arbejdsmæssige situation er ofte udfordret.
  • Det er vanskeligt at fastholde fritidsaktiviteter og sociale relationer.
  • Det kan være udfordrende at være fysisk aktiv på vanligt niveau.
  • Mange behandlingstilgange er afprøvet, nogle mere virksomme end andre. Ofte ses der god men forbigående effekt af behandlinger.
  • Der kan have været store økonomiske omkostninger forbundet med forløbet.
  • Der kan være tilkommet overbelastningssymptomer (langvarig stresstilstand), angstsymptomer og depressive symptomer.

Du er velkommen til at kontakte mig til med henblik på en uforpligtende samtale om dit behov.

Min tilgang bygger på viden om årsager og behandlingsmuligheder ved langvarige symptomer efter hjernerystelse. Jeg arbejder ud fra en helhedsorienteret forståelse. Dette betyder i praksis, at du og jeg sammen skal undersøge hvilke faktorer, der kan have betydning for, at bedringsprocessen i netop dit tilfælde trækker i langdrag, og vi skal undersøge hvordan disse faktorer kan håndteres bedst muligt.

Samtaler kan foregå fysisk i klinikken i Højbjerg, som er en forstad til Aarhus. Jeg har megen erfaring med samtale-forløb on-line, hvilket kan muliggøre et forløb, selvom du ikke bor tæt på Aarhus. Det kan være rart at mødes fysisk til den første samtale og dernæst fortsætte forløbet on-line, men jeg har også gode erfaringer med “rene” on-line forløb.

Jeg har i samarbejde med Ulykkespatientforeningen skrevet fire artikler om hjernerystelse. Overskrifterne er: “Hvad er hjernerystelse”, “Symptomer ved hjernerystelse”, “Behandling af hjernerystelse” og “Hvad kan du selv gøre”. Du kan læse artiklerne ved at klikke her.

Min erfaring med behandling af langvarige følger efter hjernerystelse

Jeg har flere års erfaring med støtte, rådgivning og behandling i forhold til længerevarende følger efter hjernerystelse, både overfor unge og ældre personer. Min erfaring stammer primært fra ansættelse ved Institut for Kommunikation og Handicap (IKH) i Region Midt. Her var jeg neuropsykolog og koordinator i et tilbud for personer med længerevarende symptomer efter hjernerystelse. Jeg har været tilknyttet VISO* (den nationale Videns- og Specialrådgivningsinstitution) som specialist på området. Jeg har været udførende neuropsykolog i et omfattende forskningsprojekt i Region Midt (kaldet GAIN 2.0**), som havde til formål at hjælpe personer med langvarige symptomer efter en hjernerystelse med at forstå symptomerne, håndtere dem i hverdagen og øge deres funktionsniveau samt hjælpe med at komme bedst muligt tilbage til et meningsfuldt hverdagsliv.

På Institut for Kommunikation og Handicap var jeg del af det tværfaglige team i Høreafdelingen, hvor der tilbydes specialiseret behandling ved vanskeligheder som fx. tinnitus, lydoverfølsomhed og andre tilstande der vedrører hørelsen.

Jeg har fagligt speciale indenfor den kliniske neuropsykologi, hvilket kort fortalt omhandler sammenhængen mellem på den ene side hjernens strukturer og funktioner og på den anden side vores tænkning, følelsesliv, kommunikative evner og motorik. Jeg arbejder således i høj grad med reference til viden om hjerne og nervesystem.

Min terapeutiske tilgang er Compassion Fokuseret Terapi (CFT) samt Acceptance og Commitment Therapy (ACT).

Jeg er uddannet indenfor voksenområdet. I forhold til hjernerystelse hos børn tilbyder jeg rådgivning til forældre alene og/eller til barnet i følgeskab med forældre.

*VISO (Den nationale Videns- og Specialrådgivningsinstitution) er en national enhed, som rådgiver i de mest specialiserede sager på socialområdet og specialundervisningsområdet. Formålet med VISO er at bistå kommuner, borgere og kommunale, regionale og private tilbud med vejledende rådgivning og udredning i de mest specialiserede og komplicerede sager på det sociale område og specialundervisningsområdet.

** GAIN er et 8-ugers helhedsorienteret genoptrænings- og vejledningsforløb for personer med væsentlige symptomer efter en hjernerystelse. Forløbet blev i 2021-2023 afprøvet i et projekt, GAIN 2.0, der udgik fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter i samarbejde med almen praktiserende læger og samtlige kommuner i Region Midtjylland.