0%
Still working...

Kognitiv udredning

Kognitiv udredning

I klinikken kan du få foretaget en undersøgelse af din tænkning. En kognitiv udredning har typisk til formål at beskrive ressourcer og begrænsninger i tænkningen samt anbefalinger vedrørende strategier og tiltag, der kan støtte funktionsniveauet generelt.

En kognitiv udredning kan være relevant i forlængelse af sygdom/ulykke som har påvirket hjernens funktionsmåde. En udredning kan også være relevant ved oplevede vanskeligheder knyttet til fx koncentrationsevne, hukommelse eller overblik.

En kognitiv udredning vil give et billede af forskellige aspekter af tænkningen, fx:

  • Tempo
  • Koncentration og udholdenhed
  • Indlæringsevne og hukommelse
  • Overblik, planlægning og problemløsning

Som del af udredningen er det vigtigt at belyse alle forhold, der kan påvirke tænkningen, fx følelsesmæssige belastninger og tilstande, som påvirker funktionsmåde generelt såsom stress, angst, depression eller andre psykiske lidelser og livsstilsfaktorer.

Som en del af en udredning vil jeg tale med dig om, hvad eventuelle kognitive udfordringer kan betyde for dig, og jeg vil give anbefalinger omkring, hvordan udfordringer kan håndteres.

Jeg kan i et eventuelt opfølgende forløb støtte dig i at håndtere dine specifikke kognitive udfordringer, så de fylder så lidt som muligt i din dagligdag. Det kan også være, at du er i tvivl om dine muligheder, hvis du har kognitive udfordringer, og at du har behov for støtte til at sætte og gennemføre realistiske mål.

Læs afsnittet nedenfor vedr. “neuropsykologisk undersøgelse” for at lære mere om, hvad en undersøgelse ved neuropsykolog kan omfatte.

Neuropsykologisk undersøgelse

Jeg udarbejder neuropsykologiske specialisterklæringer rekvireret af offentlige instanser, forsikringsselskaber og pensionskasser.

Nedenfor kan du læse mere om, hvad en neuropsykologisk undersøgelse er, hvordan undersøgelsen foregår og hvad den typisk omfatter. Du kan også læse mere ved at klikke her på Selskabet Danske Neuropsykologers hjemmeside.

Hvad er en neuropsykologisk undersøgelse

En neuropsykologisk undersøgelse er en systematisk indsamling af informationer til belysning af kognitive og adfærdsmæssige funktioner. Undersøgelsen tager udgangspunkt i viden om sammenhænge mellem hjerneprocesser og de psykologiske funktioner.
Der kan være forskellige grunde til at foretage en neuropsykologisk undersøgelse, fx diagnostisk afklaring, planlægning af et rehabiliteringsforløb, vurdering af behandlingseffekt, beskrivelse af et udviklingsforløb, afdækning af ressourcer og barrierer i forhold til uddannelse og beskæftigelse samt vurdering af varige mén og følgevirkninger efter hjernesygdom eller -skade.

En neuropsykologisk undersøgelse foregår hos en psykolog, der er specialist i, hvordan hjernens funktioner afspejles i tanker, følelser og handlinger. Neuropsykologen undersøger forskellige færdigheder såsom:

  • Opfattelse af sanseindtryk
  • Koncentration og udholdenhed
  • Indlæringsevne og hukommelse
  • Sproget
  • Overblik, planlægning og problemløsning
  • Følelser og personlighedstræk (fx angst, temperament, væremåde, depression)
  • Evnen til at håndtere eventuelle følger efter hjerneskade, sygdom og anden modgang
  • Personens muligheder for at udnytte de evner, som han eller hun nu har.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen starter med en samtale om formålet med undersøgelsen og hvem, der har ønsket den. Der er brug for oplysninger om nuværende og tidligere sociale og helbredsmæssige forhold, fx uddannelse, erhverv, sygdomme, skader, medicin og alkoholforbrug. Pårørende kan eventuelt deltage i den indledende samtale.

Dernæst gennemføres en række mundtlige og skriftlige prøver, eventuelt også prøver ved hjælp af en computer, for at belyse de forskellige færdigheder. De fleste opgaver er af kort varighed, men der er mange, og den enkelte undersøgelse kan derfor vare op til et par timer. Nogle gange fordeles undersøgelsen over flere konsultationer. Efter undersøgelsen er det normalt, at du føler dig træt og har brug for en pause eller et hvil derhjemme.

Undersøgelsens afslutning

Du bliver orienteret om undersøgelsens resultat. Det kan foregå umiddelbart efter undersøgelsen, ved en afsluttende konsultation eller ved efterfølgende telefonsamtale. Undersøgelsens resultat fremsendes til den, der har bedt om undersøgelsen.

Det er vigtigt, at du medbringer eventuelle briller og høreapparat.